Akkuvaraajat testissä

{image:text}
Akkuvaraaja on välttämätön väline akkujen ylläpitoon. Oikea varausaste on tärkeää akun kestävyyden ja turvallisuuden kannalta. Ruotsissa tehdyssä uunituoreessa testissä kokeiltiin erilaisia akkuvaraajia, jotka soveltuvat 12 voltin lyijyakun varaamiseen. Tämän typpisiä akkuja käytetään yleisesti henkilö- ja asuntoautoissa, moottoripyörissä sekä veneissä.

Testissä oli mukana kahdeksan eri akkuvaraajaa, kaikkiaan edustettuina oli kuusi eri tuotemerkkiä. Testattujen akkuvaraajien hinnat liikkuvat 30 – 150 euron välillä. Testatut varaajat: 

Biltema Smartladdare -4A
Bosch C7 - 7A
Exide 12/4 - 4A
Clas Ohlson CB5-L -4A
Cteck MSX 5,0 -5A
Cteck Multi XS 7000 - 7A
Exide 12/7 - 7A
Defa Handy 70 - 7A

Varaajat testattiin siten, että käytettävissä olleet akut varattiin täyteen. Kohdeakun tila näytti varaajan mukaan täyttä varausta. Testejä tehtiin sekä normaalissa huoneen lämmössä että viiden asteen pakkasessa.

- Testin mukaan akkuvaraajien toiminnassa on suuria eroja. Etenkin kylmissä olosuhteissa erot korostuivat. Se on tärkeä huomio, sillä akkuvaraajia käytetään erityisen paljon juuri talvella. Testin mukaan useat varaajat varaavat akkua viiden pakkasasteen säätilassa vain 60 – 70 prosenttisesti. Tämä on kaukana täyteen varatusta akusta, Exiden laatujohtaja Christer Hellström tietää.

Mitä alhaisempi varaus todellisuudessa on, niin sitä enemmän kasvaa riski akun sulfatoitumiseen – lyijykennojen pinnan kovettumiseen. Tämä laskee akun kapasiteettia ja tuhoaa sen lyijylevyt ja siten koko akun. Sulfatoituminen estää rikkihapon siirtymiseen kennosta veteen ja takaisin. Osassa testatuista varaajista on sulfatoitumisen esto-ominaisuus sekä levyjen kunnon palautusominaisuus.

Exiden akkuvaraajat 12/7 – 7A- ja 12/4 -4A – mallit hallitsivat testiä. Lopputuloksissa parivaljakko nappasi kaksoisvoiton. Etenkin kylmissä olosuhteissa Exiden tuotteet erottuivat kilpailijoista. Exiden akkuvaraajissa on automaattinen lämpötilan kompensointi, jonka ansiosta kylmän vaikutus lataukseen lähes eliminoituu.

- Kehitimme kaksi vuotta sitten oman akkuvaraajan, koska emme täysin luottaneet markkinoiden tarjontaan. Hyvä varaaja varaa akun täyteen oikealla tavalla, oli sitten kyseessä mikä tahansa akkutyyppi. Kunnollinen varaaja on myös turvallisuustekijä ja pidentää akun kestoikää, Hellström tiivistää.